Γεγονότα στον Έβρο και τα νησιά του Ανατ. Αιγαίου

  • Η κρίση που δημιουργήθηκε τις τελευταίες ημέρες στον Έβρο και στο Αιγαίο αποτελεί διακηρυγμένα στρατηγική επιλογή και μεθόδευση της Τουρκίας στην προσπάθειά της να αποκομίσει οφέλη στη Συρία και στις σχέσεις της με την ΕΕ. Ενώ είναι αληθές ότι κανένα κράτος δεν είναι υποχρεωμένο να κρατά εγκλωβισμένους τους προσφυγικούς πληθυσμούς στην επικράτειά του, εν προκειμένω είναι σαφής η εργαλειοποίηση των εν λόγω πληθυσμών, στο πλαίσιο επιδιώξεων της τουρκικής ηγεσίας.
  • Σε αυτό το πλαίσιο το ελληνικό κράτος διατηρεί το δικαίωμά του να διασφαλίσει τη σταθερότητα στα σύνορά του, εξασκώντας κυριαρχικά δικαιώματα. Η άσκηση δε των κυριαρχικών δικαιωμάτων πρέπει να συνοδεύεται πάντοτε από τη διασφάλιση όλων των υποχρεώσεων που απορρέουν από το διεθνές, ευρωπαϊκό και εθνικό δίκαιο. Ασφάλεια και νομιμότητα πηγαίνουν μαζί, δεν αποκλίνουν.
  • Η Ελληνική Κυβέρνηση θα πρέπει διασφαλίζοντας τα σύνορα να διαμορφώσει δυνατότητες και νομικές οδούς που θα εγγυώνται το δικαίωμα υποβολής αιτήματος ασύλου. Η κατάργηση ή η αναστολή του εν λόγω δικαιώματος δεν αποτελεί λύση.
  • Η σταθερότητα τόσο στον Έβρο, όσο και στο Αιγαίο αποτελεί προϋπόθεση αποφυγής του όποιου κινδύνου γενικευμένης σύρραξης. Την ίδια όμως στιγμή είναι κρίσιμο να αποφευχθούν ενέργειες που θα μπορούσαν να προκαλέσουν θύματα μεταξύ των αμάχων, μεταναστών και προσφύγων
  • Οι συνθήκες κρίσης δεν μπορούν να νομιμοποιήσουν ενέργειες μίσους και ξενοφοβίας. Άλλο είναι η αντίδραση της Ελληνικής Δημοκρατίας στις τουρκικές μεθοδεύσεις, ή η δικαιολογημένη αγανάκτηση και αντίδραση των νησιωτών στις πολιτικές που οδηγούν στη γκετοποίηση των περιοχών τους, κι άλλο οι απάνθρωπες συμπεριφορές αυτοδικίας που προσβάλλουν την κοινωνία και την ιστορία μας.
  • Την ίδια στιγμή θεωρούμε πως η Ελλάδα οφείλει να ασκήσει πίεση εκεί όπου «γεννιέται» η σημερινή κρίση: στην ΕΕ ώστε να αναλάβει τις ευθύνες της με ένα νέο πρόγραμμα μετεγκατάστασης αιτουμένων ασύλου. Υπέρ της ειρήνης στην ευρύτερη Μέση Ανατολή. Εναντίον των πολιτικών της φτώχειας και της κλιματικής αλλαγής. Ως μέλη της ακαδημαϊκής κοινότητας εκτιμούμε ότι είναι ρόλος μας να χτίζουμε γέφυρες κατανόησης και ανθρωπισμού, χωρίς να παραβλέπουμε τα πραγματικά προβλήματα και τις αγωνίες των λαών της περιοχής μας.